Občinski nagrajenci 2017

 

Častni občan PAVEL PETEJAN   Predlagatelj: Krajevna skupnost Miren

Pavel Petejan  se je rodil 16. Junija 1930 v družini s čevljarsko tradicijo. Njegov oče Ivan je skupaj z bratom Francem ustanovil Čevljarstvo bratov Petejan. Čevljarske izkušnje je že od otroštva dalje pridobival v domači delavnici.

Med 2. svetovno vojno je oskrboval partizane s čevlji. To obdobje je opisal v knjigi Mirenski šoštar, ki je izšla l. 2015.

  1. 1947 se je zaposlil v novoustanovljeni tovarni obutve Jadran Miren. L. 1953 je po odsluženem vojaškem roku dobil prvo redno dovoljenje za čevljarsko obrt. Najprej je delal v očetovi delavnici, l. 1959 pa se je vselil v novozgrajeno delavnico. Ekipa 10 zaposlenih je vsak dan izdelala po 100 parov otroške obutve, ki so jo prodajali po celotni Sloveniji, Hrvaški, Srbiji… Ves čas je skrbel za napredek. Izboljševal je delovne pogoje, kupoval je boljše stroje, predeloval stare, skrbel za privlačen videz obutve in kvaliteto. Zaradi političnih pritiskov je moral l. 1970 odpustiti 5 delavcev, kar je porušilo postavljeni sistem dela. Lotil se je področja proizvodne otroške ortopedske obutve. Po tej posebno zahtevni dejavnosti je postal poznan po vsej takratni Jugoslaviji in sosednji Furlaniji.

V podjetniškem duhu je vzgojil sinove Roberta, Borisa in Tomaža, ki so sčasoma prevzemali svoje vloge v rastočem podjetju.

  1. 1995 je kupil del prostorov podjetja Ciciban v stečaju in sčasoma zaposlil večje število delavcev bivšega Cicibana. Iz obrtnika je postal podjetnik podjetja, ki se je razvijalo in odprlo podružnice v Čiginju, Kalu nad Kanalom in v Dolenjskih Toplicah.

Danes je v krovnem podjetju zaposlenih okoli 170 delavcev, v celotni skupini pa nad 500. Imajo 60 lastnih trgovin, od tega 10 v Sloveniji, ostale v širši regiji JV Evrope. Čevlje prodajajo tudi v Italiji, Rusiji, Kanadi, Avstraliji,  na Češkem in Slovaškem…

Poleg podjetništva se je Pavel Petejan ukvarjal še z veliko stvarmi. Ves čas je materialno in moralno podpiral kulturne dejavnosti v Mirnu. V 70-letih je bil predsednik Pevskega društva Miren – Moškega pevskega zbora Miren.

Za svoje delo v čevljarstvu je Pavel Petejan prejel več priznanj Obrtne zbornice. L. 1984 je prejel priznanje Skupščine Občine nova Gorica. L. 2004 je za življenjsko delo v podjetništvu prejel priznanje Gospodarstvenik leta.

Po upokojitvi je pričel uresničevati idejo o čevljarskem muzeju. Po Mirnu, bližnjih vaseh in širši okolici je iskal staro čevljarsko orodje in stroje, se posvetoval z Goriškim muzejem, se pogovarjal z bivšimi šoštarji. L. 2008 je Čevljarski muzej v Mirnu odprl vrata. Pavel je zaslužen za ohranjanje stare čevljarske dediščine. Ob tej priliki je izdal tudi filmski prikaz izdelave čevlja z naslovom Čevelj po starem.

Pavel Petejan je svojo življenjsko pot zaključil 28. februarja 2017. A njim ostaja v Mirnu in v celotni občini opazna sled: uspešno podjetje, ki daje kruh marsikateremu občanu, Čevljarski muzej in knjiga spominov Mirenski šoštar.