Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju

Več informacij na spletni strani mirenkras.si

Lepo vabljeni.

Priljubljena turistično-zgodovinska točka Občine Miren-Kostanjevica je Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju. Pomnik je od 1. julija 2018 odprt po naslednjem urniku:

Poletni urnik

1. april do 31. maj:
PON – TOR: zaprto
SRE – PET: 10 – 16 h
SOB – NED: 10 – 18 h

1. junij do 31. oktober:
PON – TOR: zaprto
SRE – NED: 10 – 18 h

Zimski urnik

1. november do 31. marec:
PON – TOR: zaprto
SRE – NED: 10 – 16 h

Zaprto: 1. november, Božič in Novo leto

Cenik ogleda, vodenega ogleda in najema dvoran.

Druge dni v tednu po dogovoru na telefonu +386 (0)31 310 800  ali elektronski pošti info@mirenkras.si

 

Pomnik miru stoji na razglednem vrhu Cerje na zahodnem robu kraške planote, od koder se odpira širok pogled na severni  del Jadranskega morja, Furlanijo,  Dolomite, Julijske Alpe, Vipavsko dolino.
Pobuda za postavitev tega monumentalnega spomenika vsem, tistim, ki so na tem ozemlju borili in padli, je nastala v rodoljubni organizaciji TIGR. Arhitekturno rešitev so izdelali študentje Fakultete za Arhitekturo pod vodstvom dr. Darka Likarja. Zasnovali so sedem etažni objekt z osnovnim motivom trdnjave in stolpa.

Tako lokacija kot arhitekturna in vsebinska zasnova pomnika sta skrbno premišljeni. Vsebinska zasnova določa predstavitve določenih obdobij slovenske zgodovine v vsakem nadstropju.

V neposredni bližini Pomnika so speljane Poti miru na Krasu. Po mirnih, neokrnjenih predelih kraške planote, po stezah in nekdanjih vojaških cestah, nas vodijo na ogled spomenikov in pestre zapuščine prve svetovne vojne. Vse poti so urejene in označene, primerne tako za pohodnike, kolesarje kot tudi za konjenike. Obiskovalci lahko izbirajo med manj ali bolj zahtevnimi izleti in se podajo na daljšo ali krajšo pot po planoti, od koder se odpirajo čudoviti razgledi tako na morska prostranstva, kot na alpske vrhove.

V sklopu projekta CAMAA smo v pomniku uredili center za promocijo, namenjen skupni promociji dogodkov na območju mreže vojaških zgradb.

Opremili smo informacijsko točko,  konferenčno dvorano ter izvedli investicijo v dvigalo.
V informacijski točki so poleg turističnih informacij na voljo tudi informacije o projektu, partnerjih, projektnih aktivnostih. Zaslon na dotik omogoča obiskovalcem, da samostojno pregledujejo različne vsebine – o projektu, Pomniku, okolici; se vpišejo v digitalno knjigo gostov; za najmlajše pa sta na voljo dve učni igri.
Konferenčna dvorana za cca 50 obiskovalcev je avdio in video opremljena. Uporablja se za projekcije, predstavitve,  konference, seminarje in druge aktivnosti tako znotraj projekta, kot tudi za druge aktivnosti, namenjeni širši javnosti.

V pomniku si lahko obiskovalci ogledajo stalno razstavo na temo 1. svetovne vojne, pogosto gostimo tudi občasne razstave različnih ustvarjalcev in tem.

Vsako leto ob mednarodnem dnevu miru v septembru organiziramo na Cerju Dan miru. V zadnjih letih so se nam pridružili tudi mladi, skupaj z Gimnazijo Nova Gorica organiziramo prireditev Mladi za mir Unescove mreže srednjih in osnovnih šol. Udeleženi mladi aktivno in ustvarjalno obeležijo mednarodni dan miru na gledališko-literarnih, likovnih in delavnicah poezije.

V pomniku si lahko obiskovalci ogledajo stalno razstavo na temo 1. svetovne vojne, pogosto gostimo tudi občane razstave različnih ustvarjalcev in tem (več o dosedanjih razstavah spodaj)

1  2  1  2

10  DSC_3367  20140426_173410  07okt2014_0129

 

Stalna multimedijska razstava o soški fronti v 1. nadstropju

Stalna multimedijska razstava, ki sta jo jeseni 2013 pripravila skupaj Uniki in Muzej novejše zgodovine Slovenije, je poskus razumevanja časa skozi nove multimedijske tehnike.

Razstava ponuja osnovne informacije o prvi svetovni vojni in to na nov, multimedialen način, ki obiskovalca vabi k sodelovanju in aktivni participaciji. Razumeti jo moramo kot:

  • Sidrišče – kraj za razmislek o tem, kaj se danes po svetu dogaja in kaj pretekli dogodki učijo
  • Križišče – kraj povezave med izkušnjo preteklosti in njenim dojemanjem v sedanjosti. Prostor navdiha, ki nas opominja o vizijah, idealih, željah in odločitvah posameznika in družbe.
  • Prostor učenja , kjer lahko spoznavamo zgodbo o sebi, naši okolici, času.

DSC_0258

 

Razstava ČLOVEK IN VOJNA Tolminskega muzeja.

Vojne in različni oboroženi spopadi spremljajo človeka že od pradavnine. Zaustaviti in preprečiti jih ne morejo ne grozote, strah in trpljenje, niti razdejanje in vsesplošno uničenje, ki ga vojne povzročajo. Zakaj je tako? Zakaj človeštvo ni sposobno izstopiti iz tega neprestano ponavljajočega se cikla trpinčenja, zavojevanja in samouničevanja? To je zgolj par vprašanj, ki jih odpira razstava, posvečena vsem, ki so bili ali so, po lastni ali tuji izbiri, potisnjeni v neizprosno vojno kolesje.

Čeprav je vsebina razstave vezana na obdobje prve svetovne vojne, je njeno sporočilo vendarle širše. Izpostavljen je namreč človeški in ne vojaški vidik te in podobnih tragičnih morij, njen namen pa je spodbuditi kritičen razmislek o vojni in usodah ljudi, ki se z njo soočajo, ter opozoriti na različne mehanizme in družbene pogoje, ki do nje pripeljejo  (Karla Kofol).

Otvoritev razstave čovek in vojna (12)

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content