Kulturno umetniško društvo “Negovan Nemec” Bilje

Kulturno umetniško društvo Negovan Nemec smo ustanovili spomladi 2011 in tako formalizirali že več kot dve desetletji trajajočo kulturno umetniško dejavnost, ki poteka v ateljeju akademskega kiparja Negovana Nemca, in zajema literarne, glasbene, likovne in druge vizualne ter multimedijske prireditve.

Več let je tu potekala poletna dejavnost šole Famul Stuart iz Ljubljane, ki je pritegnila številne študente iz Slovenije in tujine, prav tako v poletnih mesecih, še vedno poteka Likovna kolonija Negovan Nemec, ki je namenjena mladim ustvarjalcem iz Slovenije in tujine.

V sodelovanju z Mednarodnim festivalom Vilenica prirejamo literarne večere s priznanimi literati. Doslej smo v tem okviru organizirali srečanje s Cirilom Zlobcem, Nežo Maurer in Borisom Pahorjem. Odmeven pa je bil tudi izjemen večer s pesnico in pisateljico Svetlano Makarovič.

Ljubiteljem likovne umetnosti namenjamo pogovore, na katerih spregovorimo o delu in življenju likovnikov iz primorskega prostora. Lani smo se spomnili akademskega slikarja Silvestra Komela, ki je nekaj let v Biljah tudi prebival.

Akademski kipar Negovan Nemec (1947-1987) je bil odličen predstavnik svoje generacije z velikim, impozantnim kiparskim opusom, ki ga je ustvaril v svojem kratkem življenju. Svoji rodni Goriški, Sloveniji in širše, tudi v zamejstvu, je namenil nekaj vrhunskih stvaritev, ki še vedno živijo. Vsem nam pa je zapustil tudi obsežen opus, ki ga hranimo in prezentiramo v ateljeju njegove rojstne hiše. V ateljeju, kjer je kipar Negovan Nemec ustvarjal, je torej postavljena stalna postavitev njegovih del, ki z najbolj značilnimi deli predstavlja vse njegove prepoznavne cikle v različnih materialih.

Zato smo se tudi čutili poklicane, da ustanovimo društvo, ki nosi njegovo ime.

Več na spletni strani www.negovan-nemec.si

http://www.facebook.com/pages/KUD-Negovan-Nemec/232898003418567

Skip to content