Občinski nagrajenci 2023

 

Marko I. Valič

je častni občan Občine Miren – Kostanjevica, ki je preko svojega vrhunskega znanstvenega dela na področju fizike promoviral naše kraje in tako povečal ugled in prepoznavnost Občine Miren – Kostanjevica.

Marko I. Valič, zaslužni profesor in doktor znanosti, je bil rojen v Opatjem selu in v Mirnu končal osnovnošolsko obveznost. Po diplomi iz fizike se je zaposlil na Inštitutu Jožef Štefan, nato doktoriral v Kanadi. Njegov cilj je bil razvoj družine specialnih lasersko obdelovalnih sistemov, primernih za obdelavo posebno trdih, krhkih in težko topljivih materialov. O uporabi laserske tehnike je objavljal številna raziskovalna poročila v domačih in tujih revijah. Poleg omenjenega je nastopal na simpozijih in konferencah z referati o magnetni resonanci, o magnetni resonanci v bioloških sistemih, o laserski tehnologiji in podobnim.

Poleg tega je delal v znanstveno-raziskovalnih in znanstveno-aplikativnih projektih v povezavi industrijo, na primer v salonitu Anhovo, Luki Koper, TKK Srpenica in drugih. V Sloveniji je koordiniral razvoj projekta Laserska in infrardeča tehnika. Svoje bogato znanje je prenašal na mnoge študente na fakultetah po svetu in do svoje upokojitve tudi na Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu.

Marko I. Valič je prejemnik mnogih mednarodnih in domačih nagrad in priznanj. Naj omenimo samo Kidričevo nagrado, ki jo je dobil kar dvakrat, in sicer za tehnične inovacije na področju laserske tehnike leta 1984 in 1988. Valičev ustvarjalni opus je obsežen, poln inovacij, mednarodnih priznanj.

 

Gostilna Bric, Batistič Katjuša, s. p.

je prejemnica priznanja Občine Miren – Kostanjevica za gostoljubje in odlično hrano, ki jo postrežejo obiskovalcem, da se ti radi vračajo k njim. Na ta način prispeva k ugledu, promociji in prepoznavnosti občine tudi v širšem okolju.

Gostilna Bric je v Mirnu dejavna že 50 let. Družinsko tradicijo nadaljuje Katjuša, ki je izjemna kuharica, saj so njene specialitete poznane tudi v širšem okolišu in čez mejo.

Svoje goste sprejema v zelenem okolju ob reki Vipavi, kjer z raznoliko sezonsko ponudbo goriških in briških jedi širi prepoznavnost slovenske kulinarike. Z izvirno ponudbo razvaja tudi najzahtevnejše brbončice. Njihove slastne jedi so narejene iz izbranih sestavin lokalnega porekla. Svežino jim dajejo tudi sezonska zelenjava in vrtnine iz hišnega vrta. Poleg pristnih slovenskih jedi ponujajo tudi mednarodno kuhinjo, divjačinske, ribje in vegetarijanske jedi ter jedi na žaru.

Velik poudarek daje čistemu in urejenemu okolju.

 

ŠKT društvo Farjovca

je prejemnik priznanja Občine Miren – Kostanjevica za sodelovanje na kulturnih in drugih prireditvah na Vojščici ter širše na območju Občine Miren – Kostanjevica, s čimer prispeva k ugledu in promociji občine.

Društvo Farjovca se je oblikovalo leta 2015. Od takrat dalje je simbol povezanosti in sodelovanja med vsemi generacijami krajanov. S predanostjo in mladostnim pristopom so člani društva pritegnili široko pozornost domačega in zunanjega občinstva .Uvajali so nove dogodke, kot so: žive jaslice v jami, tradicionalno martinovanje z jamsko Guštorijo, različni pohodi, turnirji, glasbene prireditve. Društvo je bilo lani pobudnik in glavni organizator dobrodelnega koncerta Za Kras.

Člani ŠKT Farjovca so tudi pomagali pri omejitvi požara na Krasu. Tudi sicer se redno udeležujejo prostovoljnih delovnih akcij v vasi. Odlično sodelujejo s Krajevno skupnostjo Vojščica, se odzivajo na občinske razpise. Nenehno iščejo sveže ideje in priložnosti za boljšo prihodnost vasi.

 

Valter Povšič

prejemnik priznanja Občine Miren – Kostanjevica za predano delo z mlajšimi selekcijami Nogometnega društva Adria in širitvi društva s podmladkom, s čimer prispeva k ugledu in promociji občine.

Valter Povšič živi v Mirnu in je aktivno vpleten v napredek Nogometnega društva Adria iz Mirna. Je predsednik mladinskih sekcij in podpredsednik ND Adria. Nadvse predano in zagnano je že pred časom začel v društvu delati z mladimi. Poskrbel je, da je v društvo prišlo veliko mladih, saj mu je uspelo privabiti več kot 150 otrok. Ob vsem tem skrbi tudi za finančna sredstva društva, kar je v današnjem času zahtevno opravilo.

Zelo dobro sodeluje z drugimi klubi in društvi. Pogosto organizira nogometne turnirje, kampe, tekme in tako popularizira šport in zdrav način življenja.

Skip to content