Naselja v občini

 

Krajevna skupnost Opatje selo

LokvicaLokvica, 5291 Miren

Lokvica je manjša strnjena vasica z razvejanimi pešpotmi in kolesarskimi potmi v sklopu Poti miru na Krasu. V okolici vasi se nahajajo: jama Pečinka, ki je arheološka dediščina, v njej so v soški fronti bivali avstro-ogrski vojaki, hrib Pečina, kjer je v istem obdobju bil nameščen reflektor, Borojevićev stol, strelski jarki, ostanki italijanskih topniških položajev, vaški kamniti vodnjak s spiralasto grajenimi stopnicami Vrdrage.

 

Nova vasNova vas, 5291 Miren

Nova vas je vasica, ki leži tik ob državni meji Slovenija-Italija. Vas slovi po odličnem kozjem siru, hkrati pa obiskovalci lahko obiščejo tudi stražarski stolp, ki se nahaja v bližini vasi, ohranjena kala in komunski vodnjak, ki so stavbna dediščina, spomenik iz 1. svetovne vojne in prenovljeno cerkev sv. Silvestra.

 

 

Opatje seloOpatje selo, 5291 Miren

Opatje selo je gručasto naselje, ki je naselbinska dediščina. V 1. sv. vojni – v soški fronti –, je bilo, tako kot veliko drugih naselij v občini, porušeno. V vasi in okolici se nahajajo: cerkev sv. Andreja, ki je stavbna dediščina, urejen trg s kraškim vodnjakom in v tipičnem kraškem slogu obnovljena Hiša opajske tradicije v katerih domuje muzej domače obrti, spomenik NOB, spomenik Garibaldincem – oba sta memorialna dediščina, kapelica Srca Jezusovega, kapelica Marije Brezmadežne ter pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju.

 

Krajevna skupnost Temnica

LipaLipa, 5296 Kostanjevica na Krasu

Lipa je tipična gručasta kraška vas, ki leži ob vznožju hriba Trstelj (643 m). Zanjo so značilni kraški ”borjači”, ”kalone” in ”gase”. Sredi vasi se nahajajo cerkev sv. Mihaela, spomenik NOB, napisni kamen v Bohoričici z letnico 1809, pred vasjo iz smeri Komen se nahaja spomenik NOB, ki je posvečen zmagi jurišnega bataljona XXXI divizije NOVJ nad bataljonom SS divizije Prinz Eugen Vas je priljubljena tudi zato, ker je izhodišče za vzpon na Trstelj ali za hojo po okoliških Poteh miru in ostankih stare vojaške železniške proge.

 

NoveloNovelo, 5296 Kostanjevica na Krasu

Novelo je manjša gručasta kraška vas, ki leži ob lokalni cesti med vasema Lipa in Kostanjevica na Krasu. Vas se lahko ponaša z nekaterimi dobro ohranjenimi in obnovljenimi kraškimi domačijami. V okolici vasi lahko obiščemo Lojzovo ter Klobasjo jamo.

 

 

TemnicaTemnica, 5296 Kostanjevica na Krasu

Temnica je vas, ki leži na vzpetini, od koder se odpira pogled na Tržaški zaliv. Vas je bila med prvo svetovno vojno porušena, ter obnovljena v 20-ih letih 20. stoletja, sedaj pa je zaščitena kot naselbinska dediščina. V vasi in njeni okolici lahko obiščete cerkev sv. Petra, župnišče in komunsko stavbo s Stepančičevim portalom, spomenik NOB, arheološko najdišče sv. Ambrož z ostanki cerkvice in v bližini pastirsko kamnito hišico ter Krompirjevo jamo. V obnovljeni stari šoli je informacijski center z mini muzejem.

 

Krajevna skupnost Miren

Mirenski gradMiren, 5291 Miren

Miren je dolgo strnjeno naselje ob vznožju Goriškega Krasa, skozi katero teče reka Vipava in je upravno središče občine Miren – Kostanjevica. V gornjem delu naselja ob glavni cesti stoji župnijska cerkev sv. Jurija, na griču Mirenski grad pa romarska cerkev Žalostne Matere Božje s samostanom. Znamenitosti: Čevljarski muzej, galerija Oskar Kogoj, vodnjaki, spomenik NOB, muzej Spomni se name, pokopališče s tlakovano državno mejo, nastalo po letu 1945, ki je pokopališče razdelila med dve državi.

 

Vrtoče, 5291 Miren

Vrtoče so manjše naselje z dvema gručama hiš ob reki Vipavi. Nahaja se pod pobočjem Krasa, ob krajevni cesti Miren-Renče. Vas leži tudi v bližini nogometnega igrišča v Mirnu, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi prenovljen jez ”Pri Šelu”.

 

 

Krajevna skupnost Bilje

BiljeBilje, 5292 Renče

Bilje je naselje, ki je izrazito ravninsko in razpotegnjeno ob cesti, ki pelje iz Volčje Drage proti zahodu in se pri Križ Cijanu cepi proti Mirnu in Vrtojbi. V središču vasi se nahaja cerkev sv. Antona s staro naselbinsko shema ob njej. Vas je znana po opekarniških delih, ob vasi se nahajajo tudi ”Biljenski” griči. Znamenitosti: frnaža, vodnjaki, kapelice, atelje Negovana Nemca, opuščen mlin in jez na reki Vipavi.

 

Krajevna skupnost Orehovlje

OrehovljeOrehovlje, 5291 Miren

Orehovlje je vas, ki je znana tudi kot vrt Goriške. Izjemno rodovitna prst in mila klima omogočata rast spomladanske zelenjave na orehovskih poljih. Danes v Orehovljah gojijo šparglje ali beluše, vsako leto pa se v vasi odvija tudi Praznik špargljev. V vasi stojita cerkev sv. Avguština, ki je stavbna dediščina, in spomenik NOB – memorialna dediščina.

 

Krajevna skupnost Kostanjevica na Krasu

kostanjevicaKostanjevica na Krasu 75, 5296 Kostanjevica na Krasu

Vas Kostanjevica na Krasu je središče kraškega dela občine Miren – Kostanjevica.

V vasi dominira cerkev sv. Martina, ki je stavbna dediščina, zgrajena leta 1926. V Kostanjevici in okolici so urejene pešpoti, učna pot, kali, arheološko območje Grmača, spomenik iz 1. svetovne vojne ter šola, ki je stavbna dediščina. V tej vasi imajo svoje korenine grafik Lojze Spacal, mozaicist in slikar Jože Spačal, pisatelj Boris Pahor.

 

Krajevna skupnost Vojščica

Vojščica, 5296 Kostanjevica na Krasu

Vojščica je vas z nekaj ohranjenimi tipičnimi kraškimi domačijami in obnovljenimi vodnjaki in kali. Na vzpetini Tabor se nahajajo ostanki prazgodovinskega gradišča, ki so arheološka dediščina. V vasi stoji cerkev sv. Vida, ki je bila pozidana leta 1928. V vasi je nekaj ponudnikov kakovostnih vin, medu, gostilna in prenočišča.

 

Krajevna skupnost Sela na Krasu

Hudi LogHudi Log, 5291 Miren

Hudi Log je gručasta vas s kapelico fatimske Matere Božje. V bližini vasi najdemo kraške jame na Prijemanju, v Šumajišču, Golobjo jamo ter ohranjen zbiralnik vode s pretočnim koritom za napajanje živine. Okolica je primerna za kolesarjenje.

 

 

Korita na KrasuKorita na Krasu, 5296 Kostanjevica na Krasu

Vas je bila prvotno zasnovana na griču Vršič, ki leži na zahodni strani današnje vasi. Okolica vasi je zelo primerna za kolesarjenje. Korita na Krasu so znana predvsem po tem, da se je tam nahajalo veliko korit (od tod najverjetneje tudi ime vasi), namenjenih napajanju živine.

 

 

Sela na KrasuSela na Krasu, 5296 Kostanjevica na Krasu

Sela na Krasu so strnjena vas na robu kraške planote s čudovitim razgledom na Tržaški zaliv. V vasi se nahajajo župnijska cerkev Marije Vnebovzete, ki je bila zgrajena leta 1929, obnovljen vaški vodnjak, stara šola, spomenik NOB. Sela na Krasu so znana tudi po osmici, ki je odprta vsako pomlad in jesen. Je tudi izhodišče za jadralne padalce in postajališče za avtodome.

Skip to content