GIS – prostorske informacije

GIS (Geographic Information System) je kratica za način digitalnega prikaza prostorskih kart. Karte so lahko s pomočjo optičnega čitalca prenesene v računalniški sistem, ali pa so narisane na novo.

Spletni pregledovalnik omogoča zaposlenim na občini, podjetjem in občanom enostaven vpogled v državne in občinske prostorske evidence, kot so prostorski plan, komunalni kataster, cestna infrastruktura, turistične karte, zemljiški kataster, kataster stavb, ortofoto, poslovni subjekti, ipd. Vse kar potrebujemo za dostop je običajni osebni računalnik in povezavo v internet.

Prostorski informacijski sistem občin vsebuje najpopolnejšo zbirko državnih in občinskih prostorskih vsebin na enem mestu, ki so uporabnikom s pomočjo pregledovalnika na enostaven način dostopne preko interneta. Javni dostop do storitev PISO vsebuje prostorske evidence, ki so javne narave in predstavlja učinkovit vir informacij za občane, podjetja ter ostale ustanove. Občina želi z javnim dostopom razbremeniti delovanje svojih služb pri izdajanju formacij hkrati pa zagotoviti javno dobro, ki služi najrazličnejšim namenom in na ta način posredno povečuje učinkovitost delovanja vseh subjektov lokalne skupnosti.

 

piso

Kratka navodila za uporabo

Za ogled vsebin se morate registrirati. Postopek je preprost. S klikom na zgornjo sliko PISO se vam odpre naslednje okno:

step1

Ob prvi prijavi se je potrebno predhodno registrirati. To storite s klikom na povezavo “Registracija”. Odpre se vam okno, kamor vnesete Vaše podatke.

step2

S klikom na gumb “registriraj” se vam mora pojavi okno z podobno vsebino:
step3

Geslo za vstop v sistem vam bo poslano na Vaš elektronski naslov. Ko prejmete geslo, se lahko prijavite v sistem z klikom na povezavo PISO, v naslednjem koraku pa izberete želeno občino.

step5

 

PISO – uporabniški vmesnik

Po uspešni prijavi se v brkljalniku naloži uporabniški vmesnik preko katerega izvajamo pregledovanje in prostorske poizvedbe. V tem poglavju bomo na kratko opredelili glavne elemente uporabniškega vmesnika, funkcionalnost posameznih sklopov pa je podrobneje obravnavana v nadaljevanju.

1 glavni menu V meniju se nahajajo glavne povezave na strani z dodatnimi informacijami.
2 prikaz Grafični prikaz trenutnega tematskega sklopa v izbranem geografskem območju.
3 pregledni prikaz Pregledni prikaz trenutno izbranega geografskega območja prikaza (2).
4 orodna vrstica Izbira ukazov in načina delovanja prikaza (2).
5 vrstica stanja prikaza Vrstica stanja prikaza vsebuje izpis trenutnega merila in koordinate, ki jo določa pozicija miši.
6 tekstovni prikaz Okno za tekstovni prikaz služi za izpis rezultatov poizvedb in ostalih informacij.
7 naslovna vrstica prikaza Naslovna vrstica prikaza vsebuje naziv trenutno izbranega tematskega sklopa, gumb za vklop prikaza slojev vsebovanih v tematskem sklopu in gumb za prikaz opisa tematskega sklopa.
8 menu za izbiro tematskega sklopa S pomočjo menija, ki vsebuje seznam razpoložljivih tematskih sklopov izberemo tematski sklop, ki ga želimo prikazovati v oknu za prikaz (2).
9 forma za iskanje lokacija Iskanje lokacije po različnih vsebinah.
10 prikaz slojev in legende Okno za prikaz seznama slojev in legende trenutno izbranega tematskega sklopa.

step6

step7

Za podrobnejša navodila klik:
https://www.geoprostor.net/piso/portal/doc/piso_navodila_javni.pdf

 

Skip to content