Krajevna skupnost Kostanjevica na Krasu

KOSTANJEVICA NA KRASU (srednja nadmorska višina 295 m, 341 prebivalcev) je središče kraškega dela Občine Miren-Kostanjevica. Regionalna cesta Miren – Kostanjevica – Komen pelje skozi vas, medtem ko se v središču vasi odcepi lokalna cesta proti Novelu, Temnici in Lipi, ki tudi vodi do Komna. Kostanjevica je velika gručasta vas z izpostavljeno lego na prehodu z višjega dela Komenskega Krasa v njegov najnižji, jugozahodni del. S severne strani zapira dostop v Vipavsko dolino apniški greben z vrhovi Fajtim hribom (433 m), Velikim vrhom (463 m) in Renškim vrhom (452 m), ki so povsem porasli s črnim borom. Zaselki so Belfence, Babnik, Briščćeče in Bresc. Na višjem obronku vasi stoji župnijska cerkev sv. Martina od koder je čudovit pogled na morje. zaradi ugodnega pdonebja in lege vasi je veliko zanimanje za odkup zapuščenih hiš in v osnutku je priprava prostorskega plana za možnost nogogradnje.

V vasi je podružnična šola, VVZ, pogodbena pošta, splošna ambulanta, zavarovalna agencija Triglav, mini market “Brajca”, kulturni dom, gasilski dom, lovska koča.

 

Zanimivosti: šolska učna pot Kal-Kalič, kolesarske poti, poti miru, možnost ogleda kraških jam v njeni okolici, ostanki tabora pred Turki, … V Kostanjevici na Krasu sta se rodila knnjiževnik Boris Fakin – Igor Torkar (1913 – 2004) in grafik Jožef Spacal (1939).

Prebivalci so  večinoma zaposleni na Goriškem, Komnu in Sežani. V vasi je tudi več samostojnih podjetnikov in dve mali gospodarski družbi. Nekaj domačinov se še vedno ukvarja z vinogradništvom in pridelavo terana.

 

 

Skip to content